Menstruation og fertilitet: Her er hvad du bør vide
Forfatter: Emma Libner
Da jeg fik min første menstruation, fik jeg - midt i krisen over min nye, blødende virkelighed - at vide, at nu jeg skulle passe på, for nu kunne jeg blive gravid. Selvom jeg slet ikke var i nærheden af at blive det (jeg var 11), brændte ordene sig fast i min bevidsthed. Min menstruation og visheden om, hvorfor jeg havde fået den, blev startskuddet til en årelang skræk for offentlige toiletter, for hvad nu, hvis mit underliv strejfede et toiletbræt, hvor en mand lige havde siddet? Ville en sædcelle da kunne springe op i min livmoder og gøre mig gravid?
Som tiden gik, og biologitimerne catchede up, blev jeg heldigvis klogere. Men jeg oplever alligevel den dag i dag, at der er meget, vi med en livmoder stadig ikke ved om vores egen krop og dens evne til at blive gravid. Spørgsmål som: “Hvornår kan jeg blive gravid?” og “kan jeg have sex under min menstruation uden at blive gravid?” går ofte igen i mine samtaler med ikke bare unge kvinder, men menstruerende i alle aldre. Så lad os tage et kig på vores fertilitet og menstruationscyklus og få klar besked, shall we?
Ægløsningen kommer før menstruationen
Biologisk set symboliserer den allerførste menstruation - også kaldet menarchen - at kroppen nu er i stand til at blive gravid. Ofte tager det lige nogle cyklusser, før ens hormoner og menstruation finder sit naturlige leje, men pointen består: Nu er du kønsmoden.
Derfor er det heller ikke underligt, at menstruation i stort set alle kulturer symboliserer en form for overgang fra barn til voksen. Herhjemme kan det måske lyde lidt skørt, når voksne fortæller børn, der lige har fået deres første menstruation, at de skal “passe på” i forhold til drenge, men flere steder ude i verden er der ikke langt fra den første blødning til (tvungent) ægteskab og børn. Menstruationens sammenhæng med fertiliteten er ikke til at tage fejl af.
I virkeligheden er menstruationen dog kun det synlige tegn på, at din krop nu teknisk set kan blive gravid. For at vi kan få menstruation, skal der nemlig først være en ægløsning og dermed et æg til stede, som kan befrugtes. Når det ikke bliver til nogen date mellem ægget og den frygtede sædcelle på toiletbrættet (det gør det forresten aldrig; det er fysisk umuligt at blive gravid af at sidde på et toiletbræt), går ægget til grunde og bliver skyllet ud med livmoderslimhinden. Denne del af cyklussen kender du nok bedre som din menstruationsblødning*.
Det fertile vindue afgør, hvornår du kan blive gravid
I modsætning til hvad myten om befrugtningen fra toiletbrættet antyder, er det ikke altid så nemt at blive gravid. Når ægget, som sædcellen skal befrugte, først er ude af folliklen - det, der sker, når vi får ægløsning - skal det gå hurtigt. Ægget kan nemlig ikke overleve ret længe på egen hånd, så hvis ikke befrugtningen sker inden for ca. 48 timer, passerer chancen for en graviditet. Det betyder også, at man kun kan blive gravid i den korte periode, som kaldes for “det fertile vindue”.
Det fertile vindue refererer til det tidspunkt i en menstruationscyklus, hvor du har størst chance for at blive gravid. Periodens længde er baseret på æggets og sædcellers samlede levetid. Fordi sædceller kan overleve i op til fem dage i livmoderen, plejer man at sige, at det fertile vindue varer i fem dage op til ægløsningen plus selve ægløsningsdagen samt dagen derpå. Samlet set er det fertile vindue derfor åbent i cirka syv dage.
Kan man blive gravid under menstruationen?
Ulig hvad diverse cyklustracking-apps giver indtryk af, så er det fertile vindue ikke nogen one size fits all. Din krop er ikke en maskine, og din ægløsning kan sagtens flytte sig fra cyklus til cyklus. Måske har du allerede oplevet det i stressede perioder, hvor din menstruation - og dermed også din ægløsning - er blevet forsinket?
Udsving i cyklussen som disse understreger, at det ikke er tilstrækkeligt at tælle dagene mellem sine menstruationer for at afgøre, hvornår man er mest fertil. Hvis du - som de fleste med en menstruationscyklus - ikke har en tilstrækkelig fertilitetsforståelse og ved, hvordan du skal tracke din ægløsning korrekt, kan du derfor ikke vide dig sikker på, hvornår i din cyklus du rent faktisk er mest fertil.
Man kan med andre ord ikke nøjes med at sjusse sig frem til sit fertile vindue, hvis man vil beskytte sig mod graviditet. Og ja: Du kan teknisk set godt blive gravid, når du har menstruation. Særligt hvis du har ubeskyttet sex i slutningen af din blødning, hvor sædcellerne kan overleve længe nok til at befrugte ægget, hvis din ægløsning falder tidligt i din cyklus.
Den mest pålidelige måde at holde øje med din fertilitet på, er altså kort sagt at dedikere dig til at tracke din cyklus i realtid og huske at bruge prævention, hvis du ikke ønsker at blive gravid.
*I artiklen her refererer jeg til menstruationsblødninger i fertile cyklusser. Artiklen tager således ikke højde for pletblødninger og såkaldte anovulatoriske blødninger, som er den medicinske betegnelse for blødninger, der opstår uden forudgående ægløsninger.