Menstruation og hudpleje: Sådan påvirker din cyklus din hud
Forfatter: Emma Libner
Hvis jeg beder dig tænke på et organ, tænker du måske på hjertet, lungerne eller hjernen som det første. Men vidste du, at huden er det største organ, du har? Faktisk består du af cirka 16% hud, som hver dag udfører flere vigtige opgaver på dig og din krops vegne.
Din hud er både receptionisten, der forbinder din krop med omverdenen, vagten, der bestemmer, hvem der kommer ind, og VVS’eren, der sørger for, at du kan komme af med væsker såsom sved og sebum (olie). Og så er din hud også Falck-redderen, der hjælper med at hele sår og skrammer, hvis du for eksempel falder og slår dig.
Ja, din hud er ret fantastisk. Derfor er det også vigtigt, at du passer godt på den. Én af måderne, du kan gøre det på, er ved at forstå, hvordan din menstruationscyklus påvirker din hud. Dine hormoner har nemlig ikke kun indflydelse på, hvornår du har menstruation, men også på hvordan din hud har det!
I denne artikel fortæller vi, hvordan de to ting hænger sammen, og hvad du kan gøre for at mindske hududbrud i løbet af din menstruationscyklus.
PMS-akne og ægløsnings-glow: Forstå din huds ændringer gennem din cyklus
Måske kender du det allerede. At din hud føles ensartet og lækker den ene uge, for så at slå over i trætte og fedtede folder den næste. Hvis du også oplever, at din hud nogle gange synes lidt ubeslutsom, er du langt fra alene. Studier viser, at helt op mod halvdelen af personer med en menstruationscyklus oplever hudforandringer på et tidspunkt i deres cyklus.
Årsagen til hudens humørskift skal - blandt andet - findes i dine hormoner, som kommunikerer med kroppens celler gennem såkaldte receptorer. Hormonet østrogen, som naturligt topper omkring ægløsningen, kan for eksempel gå ind og påvirke hudens fasthed og tekstur, ligesom at det lille kønshormon også kan hjælpe med at fremme hudens naturlige evne til at holde på fugten. På engelsk kalder man det derfor også for “ovulation glow”, når huden fremstår camera-ready omkring ægløsningstidspunktet.
Omvendt kan hormonet progesteron, som dominerer i den anden halvdel af din cyklus - efter ægløsningen og inden menstruationen - få din hud til at virke mindre fast og mere fedtet. Det samme kan de såkaldte androgener, som er en gruppe af kønshormoner, der normalt forbindes med det biologisk mandlige køn (herunder testosteron, som alle kroppe producerer uagtet hvilket køn de tildeles ved fødslen). Når mængden af østrogen daler efter ægløsning, kan balancen mellem hormonerne derfor risikere at tippe over, så huden går fra at se sund og frisk ud til i stedet at fremstå mere fedtet og porerne mere tilstoppede (var der nogen, der sagde hormonel akne?!).
Følg din huds udvikling gennem cyklussen og tilpas din hudplejerutine til de forskellige faser
Kort fortalt kan din menstruationscyklus inddeles i fire faser: menstruationsfasen, follikelfasen, ægløsningsfasen og lutealfasen. Her får du et simpelt overblik over dem alle, så du kan justere din hudplejerutine til de forskellige cyklusfaser og få det bedste ud af din hudpleje.
Menstruationsfasen (dag 1-5): Hormonerne, der styrer din menstruationscyklus, er på sit laveste. De lavere niveauer af østrogen betyder, at din hud for en stund får sværere ved at holde på fugten. Samtidig kan dykket i progesteron og testosteron resultere i mindre naturlig smørelse til huden. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis du føler dig en smule tør og sprukken på det her stadie i din cyklus - sørg for at bruge en rig fugtighedscreme og drik masser af vand for at holde huden hydreret!Har du tendens til rødme, irritation eller eksem, kan du desuden opleve, at din hud har lettere ved at blusse op under din menstruation. Det skyldes mængden af de hormonlignende stoffer kaldet prostaglandiner, som du måske er mest bekendt med, når det kommer til menstruationskramper. Prostaglandiner kan nemlig føre til øget inflammation, som altså også kan gøre din hud mere sensitiv. Derfor kan det være en god idé at vente med eksfoliering og hårfjerning til næste fase af din cyklus.
Follikelfasen (dag 6-14): Den røde bølge har lagt sig, og du er nu på den anden side af din menstruation. Østrogen, som stimulerer dannelsen af kollagen og hyaluronsyre, skyder så småt i vejret, og giver huden et tiltrængt fugtboost. Som resultat begynder din huden igen at føles ensartet, elastisk og blød.
Vil du hjælpe din hud på vej, kan du med fordel bruge en blid eksfoliering for at fjerne de døde hudceller, som menstruationsfasens tørkeperiode har efterladt. Husk som altid en god fugtighedscreme for at undgå udtørring efter eksfoliering.
Ægløsningsfasen (dag 14-16): Niveauet af østrogen er nu på sit højeste. Samtidig betyder stigningen i androgenerne, at huden fremstår mere gennemfugtet - eller glowy, om man vil.
På grund af din huds øgede modstandsdygtighed i denne fase af din cyklus, kan perioden omkring ægløsning være et godt tidspunkt at fjerne hår ved brug af laser, hvis man er til den slags. Du kan også give dig i kast med et produkt med skrappere ingredienser, hvis du har noget i kikkerten, som du gerne vil prøve for første gang.
Lutealfasen (dag 17-28): Østrogenniveauet falder, mens niveauet af progesteron begynder at stige. Skiftet i hormonerne gør nu huden tilbøjelig til hormonelle bumser og opblussen i eksisterende akne, fordi huden udskiller mere sebum, som kan tilstoppe porerne. Samtidig kan progesteron forårsage ophobning af væske i vævet, som kan føre til hævelse og en oppustet følelse i ansigtet.
Vores tip: Sørg for at få renset huden godt for at undgå (yderligere) tilstopning af porer. Og husk som altid masser af fugt til den kære hud!
Til slut er det vigtigt at understrege, at det selvfølgelig ikke kun er din menstruationscyklus, som spiller ind på, hvordan din hud har det. Vind, vejr, ændringer i sæsonerne og brug af forskellige produkter kan - blandt mange andre ting - påvirke huden. For ikke at glemme dine gener, der nu engang er, som de er.
Husk, at alle er forskellige, så det, der virker for andre, ikke nødvendigvis virker for dig. I sidste ende er du den, der kender din hud bedst. Og hvis du pludselig begynder at opleve markante ændringer i din hud, som du ikke selv kender årsagen til, er det altid en god ide at konsultere en hudlæge.