Hvad er udflåd?
Alle raske piger og personer med en feminiseret krop vil, fra de kommer i puberteten, opleve at have udflåd i trusserne. Det kan skifte farve og konsistens, ligesom mængden også kan variere. Nogen vil fx under en graviditet opleve en øget mængde udflåd, måske så øget at de har behov for et bind eller et par menstruationstrusser for ikke at føle sig våde.
Udflåd indikerer, hvor du er i din cyklus
Men hvad er udflåd helt præcist? Udflåd er på mange måder magisk. Hvis du vil have indsigt i, hvor du er i din cyklus, og hvornår du fx har ægløsning, så er det udflåddets konsistens, som du skal lære at kende. Fra det er helt tyndt og mere flydende, til det er mere ‘stretchy’ og æggehvideagtigt, til det knastørre i trusserne. Det viser dig faktisk præcist hvor, du er i din cyklus.
Udflåd holder skeden ren
Det er også magisk på den måde, at det faktisk holder skeden ren. Udflåd gør nemlig, at skeden er selvrensende. Skeden i sig selv har ingen kirtler. Der trænger dog væske gennem skedevæggen, som så blander sig med væske fra livmoderhalsen. Flåddet sørger for at skylle snavs, bakterier og døde celler fra slimhindens overflade ud af kroppen. Det er også grunden til, at du egentlig ikke skal vaske dig ‘indvendigt’ - det er helt unødvendigt og vil måske mere forstyrre skedens pH-balance end gøre noget godt.
Hvorfor lugter udflåd?
Udflåd er nemlig typisk fyldt med sunde mælkesyrebakterier, lactobaciller. Og de bakterier producerer mælkesyre. Derfor er flådet også let syrligt i duft og smag. Og det gør også at skeden har et let surt miljø - for at skeden har det godt, så skal der sikres en lav pH-værdi. Det er også dét, du kan opleve, giver pletter i dine trusser, som ikke går af i vask. Det betyder altså, at udflåd naturligt har en let syrlig lugt. Dog skal udflåd ikke lugte decideret dårligt, hvis du husker at skifte undertøj og opretholde god hygiejne. Hvis du oplever, at dit udflåd pludselig er ildelugtende, kan det være, at du skal besøge din læge for at undersøge, hvad der ligger bag den pludseligt opståede lugt. Du kan også overveje at skifte til en intimsæbe, som er designet til at tilpasse sig din skedes normale pH-værdi.
Udflåd er en fin sundhedsindikator
Udflåd fungerer som en rigtig fin indikator for, hvordan kroppen egentlig har det. Hvis du fx har betændelse i underlivet, så kan du opleve at udflåddet:
- ændrer farve
- ændrer lugt
- ændrer konsistens
- ændrer mængde og du pludselig har meget udflåd
- at det begynder at klø og huden er irriteret ved skedens åbning
- at det svier når du tisser
Betændelsestilstande som kan ændre dit udflåd kan fx være svamp, klamydia og herpes. Men udover betændelse, kan der også opstå ændringer i udflåd ved fx irritation af slimhinde. Det kan ske ved brug af forskellige sæber, parfumer og sæddræbende creme, men det kan også forekomme ved en allergisk reaktion fx på latex.
Hvad betyder brunt udflåd?
Omkring din menstruation kan din udflåd skifte farve og blive brunligt. Og her spørger du måske dig selv, hvorfor dit udflåd er brunt. Dette sker, fordi din krop er ved at rense det gamle blod ud, og dette ændrer farven på dit udflåd. Det samme gør sig gældende ved graviditet. Dog skal du som altid bruge din udflåd som en indikator på dit helbred. Og hvis du føler, at dit udflåd har en mystisk farve, du ikke har set før, eller at du oplever andre nye symptomer eller pludselige forandringer i din udflåd som beskrevet ovenfor, for eksempel ændringer i udflådets lugt, farve, konsistens, mængde, eller at det klør eller svier, så bør du kontakte din læge.
Bliv klogere på din menstruation og cyklus
Hos Flow Journal skriver vi om menstruation og fordyber os i emnet. Det er et kæmpe tema, og der er så mange emner, vi kan blive klogere på, når det handler om kroppen, menstruation, cyklus og symptomer. Det har vi sat os for. Derfor fordyber vi os og skriver løs. Hold øje med vores nye artikler, så du kan lære mere om disse emner. Det er en hel verden, og det er så spændende (i hvert fald hvis du spørger os!).